Header PozzoniAlt-204

Pozzoni designs buildings and places that people want and need for work, living and leisure. Life-changing architecture is the product of working with the initiator of the design brief and the users of the building to develop practical ideas, notable design and sensory stimulation.

Manchester

Woodville House
2 Woodville Road
Altrincham
WA14 2FH
0161 928 7848

 

London

London House
115 Golden Lane
London
EC1Y 0TJ
020 7078 0079

 

architects@pozzoni.co.uk


CIH Conference 2015 b&w

Pozzoni heads for housing conference

The housing team will be presenting its newly designed stand at this year’s Chartered Institute of Housing (CIH) conference and exhibition, which takes place at Manchester Central on the 23rd to the 25th June 2015. The team will also be showcasing its portfolio from the past 12 months, projects such as […]

_MG_8290

Fir Street

Pozzoni’s sustainability ethos has, for a long time, been a “fabric first” approach – i.e. to reduce carbon emissions and energy consumption through improved building fabric, rather than relying on added-on technology. A housing association client had a redundant garage colony site left over after developing several more viable sites.  […]

IMAG0422

Dementia ‘Hustings’ event

Last week, in the approach the general election, the Dementia Action Alliance (DAA) arranged for representatives of the three main political parties to present and debate their policies for dementia to an audience of DAA members, which included Pozzoni Director Damian Utton.   Representing the Conservative party was the current […]

Pickmere no1 100dpi b&w

‘Design for an Ageing Population’

Last November the RIBA held a symposium on ‘Design for an Ageing Population’ which is the culmination of over a year’s work into compiling a database of research knowledge on the subject. This website can be accessed on the RIBA website by clicking here Design for an Ageing Population  and […]

Haywards Heath no1_1 b&w

Haywards Heath

The client was Solum Regeneration. The project was a redevelopment around Haywards Heath railway station. The challenge was a great big slope. The result, however, is a large mixed-use scheme creating a new gateway to the town, 195 jobs, a new Waitrose with 208 parking spaces, 1100 station user spaces, […]

SHARKEY_CVB0413 b&w

80 Cheapside

A major multi-million pound London headquarters fit out for Places for People. The project was delivered to a very tight programme by developing the design directly with PfP’s senior management team. Following a number of excursions to most of Clerkenwell’s furniture showrooms, a realistic 3D animation was produced in house […]

Solaris no3 100 b&w

Solaris Court

A major office fit-out for BSi, an organisation with standards to uphold. The project was to deliver their new office space in Milton Keynes. Following a comprehensive schedule of CAT A works, and the completion of the CAT B fit-out,  Solaris Court provides BSi with a flexible and modern office […]

Printworks no1 b&w 100dpi

The Printworks

The Printworks, a former tabloid newspaper HQ, is big news for the night-time economy, but doesn’t make headlines for daytime footfall. Pozzoni’s role in re-writing this story is to work with the client in developing a range of asset management proposals to unlock vacant space, drive footfall to less frequented […]

Bridge b&w

Bishops Stortford Footbridge

Tightly packed brief: Create an iconic River Stort foot and cycle crossing, making the Growth Area Funding Bid for the project alongside masterplanning work. Can’t use existing structure due to it’s poor condition so it must be a new one. The walkway must be at the highest point, allowing 360 […]

Paternoster Square no4 100dpi - Copy b&w

Paternoster Square

Demanding, fast and critical programme for fit out of 55,000 square feet of top quality office space in a prime city location on the 3rd and 4th floors. An even greater challenge was created by evolving detailed client requirements, against that backdrop of the relentless demand and pace of the […]

BTH no1_1 100dpi b&w

Blessed Thomas Holford

Make it different, but don’t change it. It didn’t say that in the brief, but the school’s objective was to “create an inspiring learning environment for sixth form students, providing a landmark building that complements the existing campus facilities”. Result: An ordered regular shape housing the main teaching areas, and […]

KIER-12-27 037 b&w

Poynton High School

It could have been a hidden building, but the standalone sixth form centre for 340 students hasn’t just become a focal point, it has inspired a rebranding of the school. The inside is just as good. Designed to replace over-capacity Portakabin facilities, it’s an inspiring learning environment for sixth formers, […]

Tytherington no5 100dpi b&w

Tytherington High School

We did produce a pre-project masterplan, based on the recommendations and requirements in Building Bulletin 98 (BB98), but anybody could see that Portkabins, an incoherent layout and level changes arising from add-ons, were handicapping every aspect of school life, and filling the “Sorry I’m late, Miss” attendance log. Huge re-design […]

Loreto no7 100dpi b&w

Loreto College

Simply design a new Arts Faculty extension, or really get under the skin of the college and understand its DNA? With arts, the obvious is to do the urban minimalist thing. But with a canvas as inspiring as a partially-derelict Grade 2 listed building, a private chapel and a brief […]

Saighton no4 100dpi b&w - Copy (2)

Saighton Primary School

Detail was crucial: ‘The Learning Shed’ is an extension to Saighton CE Primary School, a Grade II listed school in Saighton Village Conservation Area to the south of Chester. Saighton Village is under the jurisdiction of the Duke of Westminster’s Grosvenor Estate. Design inspiration came from local architecture, particularly local […]

Kings no2 - Copy 100dpi b&w_3

King’s Leadership Academy

Space matters, whether breathing space or multi-use space. King’s Leadership Academy is a school of thought. Delivered in a limited timescale and budget, the Free School packs in the features for the 840 11-18 students: a multi-use auditorium, bleacher seating for 250 creating a ‘university feel’, and conferences and lectures […]

Godalming Leisure Centre in SurreyArchitect: Pozzoni

Godalming Leisure Centre

Local authority-commissioned leisure centre design is a deft balance of ambition, expectation and requirement, often criticised for excess or shortfall on any one of those fronts. Godalming Leisure Centre, however, has found the balance, meeting the approval, even praise, of council, users and award-givers alike.

Lilleshall no1 b&w 100dpi

Lilleshall

Once the weekend retreat for the Duke of Sutherland, Lilleshall Hall – part Grade ll listed – developed ad hoc into a mix of sporting and residential buildings. It all needed rationalising. In summary, new buildings knitted the whole area together, halls of residence were refurbished and some made DDA […]

Bisham no1 b&W 100dpi

Bisham Abbey

We don’t claim exclusivity on good ideas, so when a client came to us with initial concepts we helped them develop the plans for refurbishment of a Grade II listed stable block at Bisham Abbey National Sports Centre in Marlow on Thames. A sensitive existing site meant the technically challenging […]

Farnham no3 100dpi b&w

Farnham

In the 1980s, this development was a local design icon housing wet and dry leisure facilities. But the 1980s only lasted so long. It became a mainstay that became familiar, and, ultimately, invisible. The brief was to give it new purpose, new presence, new energy, make a statement, and back […]

Tewkesbury 1 b&w

Tewkesbury

We faced a tight deadline and budget and a sensitive site with historic views of Tewkesbury Abbey and the site of the Battle of Tewkesbury for this new, flagship Leisure Centre. Aspirations of the local council members and contractor-client along with input from enthusiastic and engaged user groups gave rise […]

NUFFIELD HEALTH CENTRE COVENT GARDEN

Nuffield Covent Garden

Flexing our design muscles, Pozzoni’s interior design team developed refurb plans for Nuffield’s high-profile central Covent Garden spa. This was the first of several commissions. The project comprised the upgrade of the entire pool and spa including the existing basement pool and creation of enhanced spa features, with new brand […]

Joyce Green 1 b&w

Joyce Green Lane

This excellent example of brownfield development faced an unusual challenge from the outset in the form of a difficult site containing both an electricity pylon and a major transmission route. This may have deterred less experienced architects, but the tenacious lot at Pozzoni worked closely with experts to find a solution […]

_MG_3235 b&w_1

Range and Pennine Court

These two 16-storey blocks were in dire need of refurbishment inside and out to extend their lifespan for at least 30 years. External re-modelling created more aesthetically pleasing buildings for residents and neighbours alike. Resident participation before and during the redevelopment was key. The first stage was defining the site […]

Hunsbury Hill 1 b&w 100

Hunsbury Hill

Responding sensitively to the positions of a large number of protected trees on a sloping woodland site, Pozzoni developed a semi-rural residential scheme which marries imaginative modern design with local vernacular materials. This former operational Network Rail site required the thoughtful masterplanning of a range of house sizes on substantial […]

James Street no1 b&w 100dpi

James Street

Sheltered housing scheme providing a safe and secure environment in which vulnerable people are able to live independently with the required support. The apartments have been planned to maximise natural daylight and connect with the courtyard. There is a single entrance into the scheme through the lobby with communal and […]

Pelton Road 1 b&w

Pelton Road

Working from an original SEW Planning consent, Pozzoni embraced the challenge of working with existing Victorian buildings to marry their restoration and reuse with an exciting new-build design. Sited within the dense urban fabric (and conservation area) of Greenwich, this imaginative residential mews scheme with its playful colour palette belies […]

Corporation no2 b&w 100dpi

Corporation Road

Pozzoni has designed a residential development on a brownfield site in Audenshaw, Tameside. Approximately 75 – 80% of the site will be available as affordable rent housing with the remaining 20-25% being offered as private market rent. Tameside Council’s planning department has been consulted from the outset of the design […]

Village 135 NEW2 b&W_2

Village 135

The scheme of 135 two-bedroomed extra care apartments with community facilities has been designed to respond to the diverse architectural scale in the vicinity, and gives the impression of a high-end residential development. The extra care model provides residents with a flexible on-site care package, and has been designed so […]

Mariners Hub no1_1 b&w 100dpi

Mariners Park

The latest phase in a long-term masterplan for the of this retirement village for ex-seafaring mariners. The ground floor provides communal facilities for the village with 18 state-of-the-art extra care apartments above. An observation deck has commanding views over the River Mersey and is popular with residents watching the river […]

P:MCAD3451-35003462DesignCADCentral FilesP3462 Morris Fei

Belong Didsbury

A joint venture between Belong and The Morris Feinmann Care Home will see the creation of a new care village of 74 care beds plus 13 Independent Living apartments on the site of the existing Morris Feinmann Home. The design includes the many specific cultural and faith requirements of the […]

Belong Macclesfield no3 b&w 100dpi

Belong Macclesfield

Pozzoni has established Dementia Design Principles through its research alongside professionals in the dementia field. This scheme provides 72 private en-suite bedrooms in six self-contained contemporary households, providing care and rehabilitation. Eighteen extra care flats have a separate entrance, but with full access to the communal facilities of bistro, health […]

Pickmere no10 b&w

Pickmere Court

A redevelopment of a site incorporating an existing two-storey sheltered accommodation block. Providing 85 new and refurbished apartments, communal facilities, a bistro, assisted bathroom, spa, hair salon and meeting rooms. The scheme provides independent apartment living with extra care. The refurbished apartments have been modified to give a bigger and […]

Cornwall Care no1 b&w 100dpi

Cornwall Care

A greenfield site with views across a valley to Wadebridge, Padstow and the sea beyond. Covering a 3.6 hectare site the proposed village run by Cornwall Care will comprise a 60 bed care home plus assisted living and independent living bungalows and apartments. Community facilities will include a bowling green. […]

Brighton NEQ no1 b&w 100dpi

Brighton NEQ

The City Council had started the planning brief, but the local community was partly opposed to the mixed-use regeneration of a former goods yard and locomotive works next to Brighton Station for the New England Consortium (QED, J Sainsbury Developments and Network Rail). Opposition was overcome via a community planning […]

HTM no2 b&w 100dpi

Howard Town Mill

The 19th century five storey spinning mill was considered an eyesore, albeit in a conservation area. Solution: rejuvenate the entire 150,000 sq ft, with a hotel, large retail unit, bar, restaurant, 49 apartments, and include the renovation of a derelict Grade II listed gatehouse. The retail unit provided a sales […]

Smalley Place no1_2 b&w 100dpi

Smalley Place

From the starting point of a tired and outdated municipal library and underutilised theatre, Pozzoni breathed life into this developer-led proposal to reinvent council amenities, adding a new supermarket and housing at first floor and above.  The increased density allowed for this enhancement of public facilities at zero cost to […]

Wyvil no1 b&w 100dpi

Wyvil Road

A competition entry for a site west of Waterloo station for Network Rail. Our proposal shows a dramatic forty storey mixed use tower within the Nine Elms / Vauxhall regeneration area. The development site sits within a cluster of proposed tall buildings ranging from 20 stories through to 50 storeys. […]

Victoria no1 b&w 100dpi

Victoria Street

Bringing a little bit of New York to Victoria. Pozzoni have acted as ‘executive architect’ on this project working with contractor Sisk to deliver this complex mixed use scheme. Fifty seven warehouse flats and ground floor retail space are provided in an extended 1980’s office building. The building was stripped […]

GHS new 1 100dpi b&w

Great Homer Street

The biggest regeneration scheme in North Liverpool. The land between Great Homer Street and Scotland Road suffered a lack of investment and subsequent decline for 40 years. The new district centre is the product of extensive consultations with local planning authority, Government Office North West, CABE, local community organisations, end […]