The Pavillion – Projects

The Pavillion

Client: Xaverian College
Sector: Education
Colleges
Size: 56sq.m / 603sq.ft
Value: £0.28 million
Location: Manchester
Status: Complete
Internal Team: Catherine Mulley
Alice Parker
Stuart Goodwin

Having completed multiple successful projects for the College over the last decade, a new refectory and social hub for staff and pupils has been created by extending and refurbishing a Grade II listed building. The focal point of the project was to harmoniously bring together the new extension with the original 19th century building, while also accommodating an extension dating from 2001.

The extension has been designed to flow naturally through the existing building and provides the pavilion with a light and an open dining space, including toilets and a new commercial kitchen.

The new refectory rises up to a point overlooking the college green, reflecting the building’s use as a meeting point. Corner windows give views across the campus, whilst the cladding takes its inspiration from the slate roofs of local historic buildings.

Several existing walls were removed to create an open social space flowing through the whole building. The 2001 extension was repurposed as the main entrance to the pavilion, creating a glazed link with the original historic building.

The refurbishment of the existing listed building has also provided an opportunity to insulate the structure to modern regulations and services and equipment were re-used in order to minimise the build-associated energy output.